Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Letonia

A A A

Respectarea dreptului internațional în reglementarea conflictelor din Georgia, Moldova și Ucraina

Publicat:Wed, 27/02/2019 - 14:48

Riga, 26 februarie a.c. Discuțiile publice cu genericul: “Actualități privind reglementarea conflictelor din Republica Moldova, Georgia și Ucraina: impactul prezenței ilegale a forțelor militare ale Federației Ruse asupra aspectelor politice, de securitate și drepturilor omului” au fost deschise de gazdă, Rectorul interimar al Riga Graduate School of Law, Janis Ikstens și moderate de James Pettit, fost Ambasador SUA în Republica Moldova. Protagoniștii discuțiilor au fost Șefii celor trei Ambasade, precum și Șeful Direcției Cooperare Bilaterală, Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Letonia, Ambasadorul Ilgvars Kļava.

În intervenția sa, Ambasadorul Republcii Moldova, Eugen Revenco a vorbit despre reluarea negocierilor privind soluționarea conflictului transnistrean în formatul 5+2, implementarea politicilor guvernului de promovare a măsurilor de consolidare a încrederii, menționând și o cooperare regională trilaterală mai strânsă între Republica Moldova, Georgia și Ucraina privind politicile de reintegrare a teritoriilor aflate temporar în afara controlului constituțional al statelor respective.

Alături de anumite progrese în aplicarea drepturilor cetățenilor care locuiesc pe malul stâng al Nistrului, a fost adusă în discuție multiplicarea cazurilor de neexecutare de către Federația Rusă a hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului în care este recunoscută responsabilă pentru încălcarea drepturilor și libertăților omului în regiunea transnistreană.

De asemenea, amintind Rezoluția AG ONU din 22.06.18 privind retragerea armatei străine și munițiilor sale de pe teritoriul Republicii Moldova, Ambasadorul Revenco a subliniat că demilitarizarea regiunii transnistrene este una din prioritățile guvernului. De asemenea, audiența a fost informată despre politicile de micșorare a dependenței energetice față de Rusia și eforturile de consolidare a independenței energetice a Republicii Moldova.

Participanții la discuții au menționat că destabilizarea securității celor 3 țări testează determinarea comunității internaționale de a apăra principiile de drept și valorile pe care se bazează. Asemenea provocări nu pot fi abordate izolat, de aceea comunitatea internațională trebuie să fie unită și determinată să apere principiile dreptului internațional. Rusia, care este și membru permanent al Consiliului de Securitate ONU, de asemenea, trebuie să respecte dreptul internațional și să-și îndeplinească angajamentele internaționale pentru păstrarea păcii, stabilității și securității în Europa.

Discuțiile publice ”Stadiul actual de reglementare a conflictelor din Georgia, Molodova și Ucraina: impactul prezenței ilegale a forțelor militare ale Federației Ruse asupra aspectelor politice, de securitate și drepturilor omului” au fost organizate de Ambasadele Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei, în coopeare cu Ministerul Afacerilor Externe al Letoniei și Riga Graduate School of Law (RGSL).