Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Letonia

A A A

Linia de urgenţă a Ambasadei Republicii Moldova:
+371 29 99 79 61
Atenţie! Exclusiv pentru cetăţenii Republicii Moldova care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă (accidente cu victime, decese, calamităţi şi alte situaţii de pericol sau cu caracter extraordinar).
La acest număr de telefon NU se furnizează informaţii consulare.

Relaţii comercial-economice

Volumul comerţului exterior (fără a se ţine cont de activitatea comercială a agenților economici din raioanele de est) al Republicii Moldova cu Republica Letonă, în anul 2020 a înregistrat suma de 19,9 mil. USD ( în anul 2019 a înregistrat suma de 19,4 mil. USD).

Exportul în 2020 a constituit 7,3 mil. USD (în 2019 – 7,4 mil. USD)

Principale mărfuri exportate: medicamente; vinuri din struguri proaspeți, inclusiv vinurile îmbogățite cu alcool; alcool etilic; struguri proaspeți sau uscați; alte fructe cu coajă, proaspete sau uscate, chiar decojite sau fără pieliță; caise, cireșe, vișine, piersici, prune; bere fabricată din malț; produse de brutărie, de patiserie și biscuiți, chiar cu adaos de cacao; ceapă, ceapă esalota, usturoi, praz și alte legume aliacee, în stare proaspătă sau refrigerată; etc.

Importul în 2020 a constituit 12,5 mil. USD (în 2019 – 11,9 mil. USD)

Principale mărfuri importate: medicamente; preparate și conserve din pește; brânză și caș; instrumente, aparate și mașini de măsură sau de control nedenumite și necuprinse în altă parte în acest capitol; aparate telefonice pentru beneficiari, inclusiv telefoanele pentru rețeaua de telefonie mobilă și pentru alte rețele fără fir; mașini și utilaje pentru recoltat și treierat produse agricole, inclusiv prese de balotat paie sau furaje; pești congelați; tablouri, panouri, console, pupitre, dulapuri; turbă; preparate alimentare nedenumite; etc.

Asistenţa tehnică

Republica Letonia a început implementarea proiectelor de cooperare cu Republica Moldova în 2005, odată cu adoptarea primului Plan de Politică de Cooperare pentru Dezvoltare. Totodată, Acordul privind Dezvoltarea Cooperării între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Letonia a fost semnat în 2006.

În perioada 2005-2020 Guvernul Republicii Letonia a sprijinit 85 de proiecte destinate Republicii Moldova în contextul promovării reformelor de modernizare a ţării cu o valoare totală de aprox. 1,4 mil. EUR.

Domeniile de asistență acordate Republicii Moldova: dezvoltarea regională, reforma sistemului judiciar, consolidare a capacității sistemului financiar, îmbunătățirea capacității pazei de frontieră, combaterea impactului socio-economic provocat de pandemia cu noul coronavirus SARS-CoV-2, etc.

Relațiile investiționale

în Republica Moldova activează 62 întreprinderi cu capital leton, investițiile în capitalul social însumând 32,5 mil. LEI.

Principalele domenii de interes sunt: sectorul IT, agricol, transport, turism, etc.