Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Letonia

A A A

Linia de urgenţă a Ambasadei Republicii Moldova:
+371 29 99 79 61
Atenţie! Exclusiv pentru cetăţenii Republicii Moldova care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă (accidente cu victime, decese, calamităţi şi alte situaţii de pericol sau cu caracter extraordinar).
La acest număr de telefon NU se furnizează informaţii consulare.

Relaţii comercial-economice

Comerțul bilateral

În anul 2023, volumul comerțului total moldo-leton a constituit 31,4 mln USD (creștere comparativ cu anul 2022 – 25,8 mln USD), unde exportul a fost de 10,9 mln USD și importul 20,5 mln USD.

Principalele mărfuri exportate: vinuri din struguri, struguri proaspeți, medicamente, caise/cireșe/vișine, produse de brutărie, legume preparate sau conservate; ceasuri de mână și de buzunar.

Principalele mărfuri importate: preparate și conserve din pește/caviar, pești congelați; medicamente; brânză și caș; gaz de sondă; hârtii/cartoane; articole vestimentare.

Relațiile investiționale

Conform Agenției Servicii Publice, în RM activează cca 58 de întreprinderi cu capital leton. Suma investițiilor în capitalul social: 12 mln lei, în domenii de interes precum creditare nebancară, agricultură, construcții, imobiliare ș.a.

Asistenţa tehnică

Republica Letonia a început implementarea proiectelor de cooperare cu Republica Moldova în 2005, odată cu adoptarea primului Plan de Politică de Cooperare pentru Dezvoltare. Totodată, Acordul privind Dezvoltarea Cooperării între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Letonia a fost semnat în 2006.

În perioada 2005-2023 Guvernul Republicii Letonia a sprijinit peste 90 de proiecte destinate Republicii Moldova în contextul promovării reformelor de modernizare a ţării cu o valoare totală de circa 1,5 mil. EUR.

Domeniile de asistență acordate Republicii Moldova: dezvoltarea regională, reforma sistemului judiciar, consolidare a capacității sistemului financiar, îmbunătățirea capacității pazei de frontieră, combaterea impactului socio-economic provocat de pandemia cu noul coronavirus SARS-CoV-2, medicină, mass-media, securitate alimentară etc.