Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Letonia

A A A

Linia de urgenţă a Ambasadei Republicii Moldova:
+371 29 99 79 61
Atenţie! Exclusiv pentru cetăţenii Republicii Moldova care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă (accidente cu victime, decese, calamităţi şi alte situaţii de pericol sau cu caracter extraordinar).
La acest număr de telefon NU se furnizează informaţii consulare.

Parlament

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova – Grosu Igor

Parlamentul Republicii Moldova

Republica Moldova este o Republică Parlamentară, cu Parlamentul ca organ suprem reprezentativ al poporului. Acesta este format din 101 deputaţi, aleşi prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat, pentru un mandat de 4 ani, extensibil în cazuri speciale.

Preşedintele şi vicepreşedinţii Parlamentului se aleg după constituirea legală a Legislativului. Organul de lucru al Parlamentului este Biroul Permanent, cu membri care includ preşedintele Parlamentului şi vicepreşedinţii, iar numărul lor este stabilit de Parlament.

Deciziile legislative majore sunt discutate în fracţiunile parlamentare, care sunt unităţi esenţiale ale Legislativului, formate în termen de 10 zile după alegeri şi având cel puţin cinci deputaţi în fiecare. Comisiile permanente, specializate în diferite domenii de responsabilitate guvernamentală, sunt cruciale pentru pregătirea şi exercitarea funcţiilor legislative şi de control ale Parlamentului.

Pentru chestiuni legislative complexe sau scopuri speciale, Parlamentul poate constitui comisii speciale şi comisii de anchetă, cu compoziţii şi termene stabilite de Parlament, la propunerea Biroului Permanent. Comisiile de anchetă pot fi create la cererea unei fracţiuni parlamentare sau a unui grup de cel puţin 5% din numărul deputaţilor aleşi.