Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Letonia

A A A

Ambasador

ROȘA
Andrian

 Dragi vizitatori,

Am deosebita plăcere de a Vă saluta pe pagina web a Ambasadei Republicii Moldova în Republica Letonia.

Aceasta pagină a fost creată pentru a Vă oferi informația la zi privind activitatea Ambasadei, inclusiv se face o trecere în revistă a tipului și modalității de prestare a serviciilor consulare. Aici puteți vizualiza cele mai recente noutăți ce vizează șederea cetățenilor moldoveni în Letonia.

De asemenea, pe pagina noastră veți putea afla despre intensitatea relațiilor dintre Republica Moldova și Republica Letonia într-un spectru larg de domenii de la politic, economic, cultural la cel științific și educațional. Oamenii de afaceri vor putea găsi informații recente privind oportunitățile de dezvoltare a afacerilor, tinerilor le vor fi oferite noutăți referitoare la posibilitatea de a studia în Letonia, cetățenilor moldoveni aflați în Letonia - informații privind modalitatea de a-și exercita drepturile sale constituționale.

Totodată, prin intermediul acestei adresări aș dori să Vă atrag atenție asupra principalelor priorități ale mandatului meu în calitate de Ambasador al Republicii Moldova în Republica Letonia și anume: 1) oferirea suportului necesar cetățenilor Republicii Moldova aflați în afara țării; 2) aprofundarea relațiilor moldo – letone întru realizarea priorităților de politică externă și internă ale țării, integrarea europeană fiind vectorul primordial; 3) extinderea conexiunilor economice și identificarea oportunităților de dezvoltare pentru mediul de afaceri; 4) fortificarea legăturilor culturale și științifice, precum și promovarea schimburilor de experiență; 5) valorificarea potențialului cooperării și mobilității academice; 6) aprofundarea și diversificarea cooperării inter-regionale; 7) dezvoltarea turismului și promovarea contactelor interumane.

Astfel, Vă îndemn să urmăriți pagina Ambasadei, precum și să ne contactați pentru a afla mai multe detalii, dar și pentru a ne transmite sugestiile și propunerile Dumneavoastră.

Atât eu, cât și întreaga echipă a Ambasadei Vă mulțumim pentru vizitarea paginii și reconfirmăm angajamentul nostru de a ne servi și reprezenta cu demnitate și onestitate țara și cetățenii ei.

Cu deosebit respect,

Andrian Roșa

Ambasador 

 

Biografie

Excelența Sa dl Andrian Roșa a lucrat în calitate de Șef de Cabinet al Ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene (2019-2020). Pe parcursul carierei sale diplomatice dl Ambasador Roșa a deținut funcții în cadrul Misiunii Republicii Moldova în Republica Bulgaria (2012-2015) și apoi în SUA (2016-2018). În perioada 2018-2019 Excelența Sa a lucrat în calitate de Consultant Principal pe domeniul de politică externă în echipa Consilierului pentru Politică Externă al Președintelui Republicii Moldova. Înainte de a se alătura echipei Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, dl Roșa a condus Direcția Relații Internaționale și Integrare Europeană din cadrul Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal al Republicii Moldova (2009-2010), precum și a deținut diverse poziții în cadrul Serviciului Vamal (2007-2009) și Ministerul Finanțelor (2004-2007) al Republicii Moldova.

Excelența Sa, dl Andrian Roșa, deține diplomă de master în Relații Internaționale oferită de Academia de Administrare Publică din Republica Moldova. De asemenea, dl Roșa a absolvit ciclul de licența la Universitatea Lingvistică Națională din Kiev – specialitatea Filologie, profesor de franceză, engleză și literatură universală.

Pe parcursul carierei sale diplomatice dl Ambasador Roșa a participat la o serie de cursuri de specializare profesională printre care: Academia Națională Diplomatică din Korea (KNDA) și Agenția de Cooperare Internațională din Korea (KOICA), Programul pentru tineri diplomați din Asia Centrală, Caucaz și Statele Europene din Japonia, Academia pentru Oficiali Internaționali (Beijing, Republica Populară Chineză), Institutul Diplomatic Bulgar, Departamentul Australian pentru Afaceri Externe și Comerț, Organizația Mondială a Vămilor.

Excelența Sa dl Andrian Roșa vorbește fluent româna, engleza, franceza și rusa, iar bulgara și ucraineana la nivel de conversație.

Dl. Andrian Roșa este căsătorit si are un copil.  

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda