Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Letonia

A A A

Linia de urgenţă a Ambasadei Republicii Moldova:
+371 29 99 79 61
Atenţie! Exclusiv pentru cetăţenii Republicii Moldova care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă (accidente cu victime, decese, calamităţi şi alte situaţii de pericol sau cu caracter extraordinar).
La acest număr de telefon NU se furnizează informaţii consulare.

Activitatea Diasporei

Festivalul de primăvară ”Mărțișor – 2024” celebrat la Riga

 

09 martie 2024, Riga – La 09 martie curent, Ambasadorul Andrian Roșa a participat la tradiționalul festival de primăvară întitulat ”Mărțișor – 2024”, desfășurat la Casa Minorităților Naționale din Riga.

Evenimentul a fost organizat de asociația diasporală Centrul leton de cultură moldovenească „Dacia”, conaționalii prezenți având posibilitatea să se bucure de creații tradiționale ale colectivului de cântec și dans ”Doina”.

În luarea sa de cuvânt, Ambasadorul Andrian Roșa a apreciat înalt activitatea prodigioasă și de lungă durată a Centrului leton de cultură moldovenească „Dacia” și Președintelui acestuia, Gheorghe Tofan, menționând că Sărbătoarea Mărțișorului prezintă o moștenire de valoare internațională care întrunește pacea, bunătatea și frumosul.

 

 

 

Celebrarea celor 35 de ani de activitate a Centrului de cultură moldo-leton „Dacia” 

1.jpg

25 noiembrie 2023, Riga – La 25 noiembrie curent, Ambasadorul Andrian Roșa, împreună cu Echipa Ambasadei Republicii Moldova în Republica Letonia, a participat la serata festivă jubiliară cu ocazia celebrării celor 35 de ani de activitate a Centrului de cultură moldo-leton „Dacia”, desfășurat la Riga.

În luarea sa de cuvânt, Ambasadorul Andrian Roșa a apreciat înalt activitatea prodigioasă multianuală a Centrului „Dacia” și Președintelui acestuia, Gheorghe Tofan, menționând că asociația de diasporă moldovenească din Letonia reprezintă un exemplu viu de dăinuire în timp a valorilor și tradițiilor naționale grație eforturilor conjugate ale conaționalilor, care au menținut făclia vie a patrimoniului cultural național de peste hotare.

Publicul prezent a savurat creații tradiționale atât ale colectivului de cântec și dans ”Doina”, cât și ale diverselor ansambluri artistice de copii și maturi din Letonia. În calitate de recunoștință, Centrul ”Dacia” a primit din partea Ambasadorului în dar o oenogramă a renumitului jurnalist și pictor din Republica Moldova, Vasile Botnaru.

2.JPG
2.JPG
4.JPG
5.jpg
 

Participarea Ambasadei și Diasporei moldovenești la celebrarea Zilei Rigăi 2023

 1

19 august 2023, Riga – la 19 august curent, Ambasada Republicii Moldova în Republica Letonia, împreună cu Centrul leton de cultură moldovenească ”Dacia”, au participat cu un program de felicitare a Primăriei Riga, prilejuit celebrării a 822 de ani de la înființarea capitalei letone.

În cadrul programului, ambasadorul Andrian Roșa a adresat un cuvânt de salut pentru publicul reunit în Scuarul Primăriei, menționând despre relațiile speciale de prietenie și susținere reciprocă între Moldova și Letonia.

De asemenea, șeful Misiunii diplomatice moldovenești a anunțat despre deschiderea în scurt timp în Holul Primăriei de Riga a unei expoziții speciale a picturilor în vin – oenograme – ale renumitului jurnalist și pictor moldovean Vasile Botnaru. Cu această ocazie, a fost înmânată Consiliului Municipal, în persoana viceprimarului de Riga Linda Ozola, un cadou inedit în forma unei oenograme oferite în exclusivitate de maestrul Vasile Botnaru, care redă o parte din Scuarul Primăriei Riga.

Programul a continuat cu un recital artistic al reprezentanților asociației diasporale moldovenești din Letonia, care se află în anul curent la cea de-a 35-a aniversare, condusă de președintele acesteia Gheorghe Tofan, delectând publicul leton și cel internațional cu piese muzicale tradiționale și de estradă din Moldova.

2

 

3

4

 

 Reprezentanții Diasporei moldovenești din Letonia: “Moldova este Europa!”

21 mai 2023, Riga - La 21 mai 2023, Echipa Ambasadei Republicii Moldova în Republica Letonia, în cooperare cu Centrul leton de cultură moldovenească ”Dacia”, a organizat vizionarea în direct a evenimentului Adunarea Națională  ”Moldova Europeană” din Piața Marii Adunări Naționale de la Chișinău.

Evenimentul s-a desfășurat la Riga în incinta sălii de festivități a Clădirii minorităților etnice din Letonia. Participanții au avut posibilitatea să urmărească în direct evenimentul inițiat de Președinta Republicii Moldova Maia Sandu pentru a demonstra dorința nestrămutată a moldovenilor pentru un viitor în Uniunea Europeană.

Programul evenimentului a inclus partea oficială cu rostirea discursurilor și aprobarea rezoluției reuniunii, urmată de un spectacol muzical. Conaționalii reuniți la Riga au exprimat în unison mesajul “Moldova este Europa!” pentru a susține împreună cu cetățenii Republicii Moldova cursul definit spre Marea Familie Europeană, spre Democrație, Bunăstare și Pace!

 

 

Festivalul de primăvară ”Mărțișor – 2023 adună prietenii” celebrat la Riga

04 martie 2023, Riga – La 04 martie curent, Ambasadorul Andrian Roșa, împreună cu Echipa Ambasadei Republicii Moldova în Republica Letonia, a participat la tradiționalul festival de primăvară întitulat ”Mărțișor – 2023 adună prietenii”, desfășurat la Riga.

Evenimentul a fost organizat de asociația diasporală Centrul leton de cultură moldovenească „Dacia”, publicul prezent fiind delectat cu creații tradiționale atât ale colectivului de cântec și dans ”Doina”, cât și ale diverselor ansambluri artistice de copii și maturi din Letonia.

În luarea sa de cuvânt, Ambasadorul Andrian Roșa a adus omagiu Centrului leton de cultură moldovenească „Dacia” și Președintelui acestuia, Gheorghe Tofan, pentru cei 35 de ani de activitate prodigioasă, menționând că Sărbătoarea Mărțișorului prezintă o valoare la nivel internațional care promovează bunătatea, renașterea frumosului, pacea și legătura cu tradițiile strămoșești.

 

 

Aniversarea celor 20 de ani de activitate a ansamblului de dansuri și cântece „Doina” din Letonia

05 decembrie 2022, Riga – Ambasadorul Andrian Roșa a primit în vizită membrii ansamblului de dansuri și cântece „Doina”, parte aCentrului leton de cultură moldovenească „Dacia”, oferind scrisori de apreciere oaspeților cu ocazia aniversării celor 20 de ani de activitate a ansamblului.

Activul asociației diasporale moldovenești din Letonia a fost felicitat pentru dedicația și eforturile consistente în vederea promovării tradițiilor, culturii și portului tradițional moldovenesc, rezultate în desfășurarea numeroaselor spectacole de excepție, care au adunat și uimit atât publicul leton, cât și cel internațional.

Având în vedere că diplomația culturală se numără printre prioritățile Ambasadei, au fost abordate acțiunile Centrului ”Dacia” în anul curent și planurile pentru anul viitor, evaluându-se disponibilitatea pentru noi inițiative de promovare a imaginii, culturii și tradițiilor Republicii Moldova în Republica Letonia.

 

 

Participarea la serata festivă consacrată Zilei Independenței Republicii Moldova – „Moldovă - ești dragostea mea”

Cu o deosebită plăcere, la data de 27 august curent, echipa Ambasadei Republicii Moldova în Republica Letonia s-a alăturat seratei festive consacrate celebrării celei de-a 31-a aniversări a Zilei Independenței Republicii Moldova sub genericul "Moldovă – ești dragostea mea", organizată de către Centrul cultural moldo-leton "Dacia" din Republica Letonia.

Evenimentul a întrunit comunitatea cetățenilor Republicii Moldova aflați temporar sau permanent pe teritoriul Republicii Letonia, precum și prietenii țării noastre. Programul seratei festive a inclus recitale de poezii, cântece și dansuri moldovenești, iar pe final nu a lipsit tradiționala horă cu toți cei prezenți la eveniment.

Folosindu-ne de acest frumos prilej, aducem sincere mulțumiri și  felicitări   Centrului cultural moldo-leton "Dacia", îndeosebi președintelui Gheorghe Tofan și tuturor membrilor, ansamblului de dansuri si cântece "Doina", care anul acesta a împlinit 20 de ani de activitate, precum și tututor participanților la eveniment. Apreciem enorm implicarea, munca și dăruirea cu care promovați de-a lungul anilor cultura și tradițiile țării noastre în Republica Letonia.

 

Vizita Ambasadorului Andrian Roșa la sediul Centrului leton de cultură moldovenească "Dacia"

26.02.2022, Riga – Ambasadorul Republicii Moldova în Republica Letonia, Andrian Roșa, a întreprins o vizită la sediul Centrului leton de cultură moldovenească "Dacia", pentru a dialoga cu activul asociației diasporale moldovenești din Letonia pe subiectele de interes ale conaționalilor.

În cadrul întrevederii, Ambasadorul Andrian Roșa a informat interlocutorii despre acțiunile Guvernului Republicii Moldova pentru asigurarea securității cetățenilor moldoveni, dar și suportul umanitar oferit de autoritățile naționale și populația țării noastre pentru refugiații din Ucraina, inclusiv lansarea Platformei sociale de solidaritate cu cetățenii ucraineni.

De asemenea, a fost discutată agenda activității centrului "Dacia" pentru anul curent, planificarea proiectelor comune cu Ambasada prilejuite datelor marcante pentru promovarea imaginii Republicii Moldova, dar și subiecte importante pentru conaționali, precum mersul negocierilor pe marginea Acordului moldo-leton în domeniul securității sociale.

 

Ambasadorul Andrian Roșa l-a primit în vizită pe Gheorghe Tofan, Președintele Centrului leton de cultură moldovenească "Dacia"

28.01 2022 Riga -Ambasadorul Andrian Roșa l-a primit în vizită pe Gheorghe Tofan, Președintele Centrului leton de cultură moldovenească "Dacia" pentru a discuta planul de acțiuni al asociației diasporale moldovenești din Letonia pentru anul 2022.

În cadrul discuției, au fost abordate varii subiecte de interes pentru comunitatea de conaționali din Moldova stabiliți în Letonia, precum varietatea serviciilor consulare oferite sau stadiul de negociere a Acordului moldo-leton în domeniul securității sociale, proiectul căruia se află la moment în faza activă de coordonare între state, dar și fezabilitatea evenimentelor culturale prilejuite sărbătorilor tradiționale, în dependență de evoluțiile epidemiologice.

Cu această ocazie, Ambasadorul Andrian Roșa a apreciat înalt susținerea de către conaționali a proiectelor culturale și economice promovate de Ambasadă, precum și implicarea activă a membrilor diasporei în organizarea și participarea la procesele electorale recente. De asemenea, a fost încurajată valorificarea proiectelor și inițiativelor oferite de Biroul Relații cu Diaspora.