Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Letonia

A A A

Întrevederea Ambasadorului Andrian Roșa cu Vice-președintele Saeima leton - Inese Libina-Egnere

Publicat:Tue, 14/09/2021 - 17:57

14 septembrie 2021, Riga – Ambasadorul Republicii Moldova în Republica Letonia Andrian Roșa a avut o întrevedere de lucru cu Vice-președintele Saeima Republicii Letonia (organul legislativ leton) Inese Libina-Egnere, care deține și funcția de Președinte al delegației parlamentare letone la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) și de coraportor al Comisiei de Monitorizare a APCE pentru Republica Moldova. 

În cadrul întrevederii, părțile au reconfirmat interesul de a continua cooperarea bilaterală la nivel de legislative, menționând, totodată, importanța parteneriatului Republicii Moldova cu Consiliul Europei și APCE. În acest sens, expertiza oferită de către Consiliul Europei este indispensabilă în implementarea priorităților de reformă internă, în special în domeniul judiciar și procesele de consolidare a instituțiilor democratice.

Un punct aparte al discuției a vizat experiența în calitate de observator a oficialului leton în cadrul alegerilor parlamentare din 11 iulie 2021 din Republica Moldova. A fost evidențiată buna organizare a alegerilor, inclusiv datorită implementării proiectelor Consiliului Europei de consolidare a capacităților în domeniul electoral.

În final, Andrian Roșa a subliniat că partea moldovenească mizează în continuare pe susținerea Republicii Letonia, atât pe filiera bilaterală, cât și în cadrul instituțiilor internaționale. În răspuns, Inese Libina-Egnere a declarat că partea letonă este deschisă spre a împărtăși propria experiență cu autoritățile moldovenești și susține ferm calea europeană a Republicii Moldova.